De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft de voormalige Avalex locatie aan de Molenweg 61a in Nootdorp aangewezen als locatie voor de bouw van circa 100 tijdelijke woningen.
De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft de voormalige Avalex locatie aan de Molenweg 61a in Nootdorp aangewezen als locatie voor de bouw van circa 100 tijdelijke woningen.

Flexwoningen op voormalige Avalex locatie in Nootdorp

Algemeen

NOOTDORP - De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft de voormalige Avalex locatie aan de Molenweg 61a in Nootdorp aangewezen als locatie voor de bouw van circa 100 tijdelijke woningen. Deze zogenaamde flexwoningen zijn bedoeld voor starters, Oekraïense vluchtelingen en andere spoedzoekers en blijven minimaal 5 jaar op deze locatie staan.  

In 2023 heeft de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd om een plan van aanpak uit te werken voor de bouw van tijdelijke woningen. Uit het daaropvolgende onderzoek bleek dat de voormalige locatie van Avalex in Nootdorp een geschikte locatie is voor de bouw van circa 100 flexwoningen. Deze locatie maakt namelijk onderdeel uit van het Dwarskadegebied dat in de omgevingsvisie Pijnacker-Nootdorp 2050 is opgenomen als ‘transformatiegebied’; een gebied dat verandert van glastuinbouwgebied in een plek om te wonen en te leven. De komende 5 jaar wordt dit stuk grond nog niet permanent ontwikkeld, waardoor tijdelijke bouw hier mogelijk is. 

Doelgroepen
De tijdelijke woningen zijn bedoeld voor meerdere doelgroepen zoals starters, Oekraïense vluchtelingen en andere spoedzoekers. Staedion is betrokken als beoogd toekomstig eigenaar van de flexwoningen en wordt verantwoordelijk voor het beheer en de toewijzing van de woningen. De gemeente richt het openbaar gebied in en beheert dit. Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (Swop) is momenteel betrokken bij de ondersteuning van de Oekraïense vluchtelingen die al op deze locatie wonen en blijft dat ook in de toekomst. De bouw van flexwoningen staat volgens de gemeente Pijnacker-Nootdorp helemaal los van het onderzoek dat op dit moment binnen de gemeente loopt naar de mogelijkheden voor een opvanglocatie voor asielzoekers.

Vervolg
Op 30 mei neemt de gemeenteraad een besluit over het budget voor onderzoek en voorbereiding. Als de raad hiermee instemt worden de komende maanden verschillende onderzoeken uitgevoerd, zoals een bodemonderzoek, milieukundig onderzoek en een onderzoek naar ecologie. Afhankelijk van deze resultaten wordt na de zomer een vergunningsprocedure gestart. Als de vergunning binnen is zullen de werkzaamheden begin 2025 van start gaan, waarna de woningen waarschijnlijk medio 2025 worden opgeleverd.