Afbeelding

Het gelukkigst ben je in je zelf ontworpen keuken: wat zijn de mogelijkheden?

Partnerbijdrage

De grote gemene deler van alle trends in woonland: we willen unieke interieurs. Geen uitstraling die iedereen al heeft. Zeker in de keuken, waar we meer tijd met het hele gezin doorbrengen als het een grote ruimte betreft, die we tegenwoordig woon- of leefkeuken noemen. Wat zijn de mogelijkheden om je eigen keuken te ontwerpen? Kort gezegd: die zijn eindeloos. Lees hieronder verder voor de nodige inspiratie, maar onthoud: jij bent de stylist.

Ieder zijn eigen kookstijl en -gewoontes
Nee, een keuken ontwerpen is niet per se voorbehouden aan de fabrikant of interieurgoeroe. Deze weet immers niet bij welke kleuren en materialen - en vooral details - jij je op je gemak voelt. Iedereen heeft zo zijn eigen stijl van kokkerellen. Bij de een heeft de pastamachine een vaste, prominente plek omdat hij het liefst zijn eigen verse lasagnebladen draait. Bij de ander staat de blender weer standaard paraat. Dat zijn maar twee van de talloze voorbeelden van dingen die een externe ontwerper niet in kan vullen.

Greeploos en lichte kleuren 
Een veel geziene trend is een keuken zonder grepen aan de laden en kasten. Dit oogt voor veel selfmade koks rustiger. Ook de kleur is essentieel. Kleurstaal aanvragen? Doe dat, want dan kun je op een makkelijke manier kijken welke kleuren je aanspreken. Ook als je al een idee hebt, is dit eenhandig hulpmiddel: het ene beige is het andere niet. Denk er wel aan dat je de lichtinval op orde houdt. Nu zie je veel donkergekleurde keukenblokken, maar daar moet dan wel zonlicht tegenover staan. Zwart maakt een ruimte verder vaak kleiner. Lichte kleuren verdienen enigszins de voorkeur, maar dat is vooral aan jou.

To tv or not tv?
Naar Amerikaans of Italiaans voorbeeld verhuist in menig huishouden de tv vrolijk mee naar de woonkeuken. Dat is een luxeprobleem: wil je gezellig in de keuken naar kookprogramma’s kijken en meekoken, of wat afleiding in de vorm van een talkshow op de achtergrond, dan is dit ideaal. Aan de andere kant kan het scherm weer voor discussie zorgen, juist omdat je deze keuken inricht om er wat vaker samen te zijn - en dan vooral veel te praten.

Zitgelegenheid aan het keukenblok
Zoon- of dochterlief die uit school even zijn beklag komt doen over een moeilijk proefwerk onder het genot van een kop thee terwijl jij de sjalotjes staat te hakken: huiselijker wordt het niet. Dus staat het keukenblok in het beste geval gericht op de ruimte en zet je er enkele krukken voor. Zul je zien dat ook de visite daar direct op plaatsneemt, wanneer je een etentje organiseert.

Dubbele duurzaamheid met een letterlijk glazen plafond
Veelgenoemde keukendroom: een serre-achtige, glazen overkapping. Liefst afsluitbaar. Deze woonwens is behalve op veel sfeer en licht op duurzaamheid gebaseerd: de ruimte verwarmt zichzelf op zonnige dagen in de koude seizoenen. Eronder hebben diverse (moestuin)planten het reuze naar hun zin. Maar bovenal wordt de keuken met een glazen plafond een trekpleister voor het hele gezin vanwege de lichtinval. En dát heeft weer de fijne bijkomstigheid dat je andere vertrekkenminder vaak en lang hoeft te verwarmen.