Op zondag 5 mei vieren we in Nederland weer Bevrijdingsdag. Luc de Wild (rechtsachter) hoopt samen met de rest van de organisatie op een succesvol Bevrijdingsfestival op het Doelenplein.
Op zondag 5 mei vieren we in Nederland weer Bevrijdingsdag. Luc de Wild (rechtsachter) hoopt samen met de rest van de organisatie op een succesvol Bevrijdingsfestival op het Doelenplein.

Hemd van het Lijf: Luc de Wild

Algemeen Hemd van het lijf

Deze zondag vieren we op het Doelenplein de vrijheid tijdens de tweede editie van het Bevrijdingsfestival Delft. Luc de Wild zit in de organisatie.

Waarom hier op de foto?
Ik sta hier samen met de commissie van het festival op een redelijk centraal plekje in Delft. Wij vonden deze plek heel goed passen bij de stad Delft, maar het weerspiegelt ook goed het festival zelf. Het is niet groot en uitbundig, maar juist een beetje knus en écht voor de Delftenaren.

Namens welke organisatie organiseren jullie het festival?
Wij organiseren het festival namens Stichting Delft Vrij, een stichting die zich sinds 2020 inzet om vrijheid in Delft meer centraal te zetten. Voorheen was er met Bevrijdingsdag nauwelijks iets te doen in Delft, maar Bas van Benthem heeft hier met de oprichting van deze stichting verandering in gebracht. Wij willen onze vrijheid wat meer onder de aandacht brengen, maar willen ook gewoon leuke festiviteiten organiseren voor de Delftenaren!

Hoe ben je zelf bij de stichting terechtgekomen?
Ik ben eigenlijk altijd al geïnteresseerd geweest in de Tweede Wereldoorlog en Bevrijdingsdag. Vorig jaar organiseerde een huisgenoot van me het festival, wat een groot succes bleek te zijn. Toen ben ik ingestapt.

Wat is jouw functie?
Binnen de organisatie hebben we allemaal verschillende functies, dit zodat iedereen zich bezig kan houden met zijn of haar eigen taken en er geen dubbel werk wordt gedaan. Ik ben verantwoordelijk voor de acquisitie, oftewel het werven en in contact blijven met sponsoren. Gelukkig is er vorig jaar al veel mooi werk verricht door mijn voorganger, waardoor we dit jaar kunnen voortborduren op zijn werk.

Wat willen jullie dit jaar anders doen dan vorig jaar?
We willen de sponsoren dit jaar iets meer centraal zetten, onder meer door ze wat meer te gaan vermelden op onze kanalen en op het festival zelf. Op deze manier krijgen onze sponsors ook wat meer bekendheid en promotie. Ook dit jaar wordt het festival weer gehouden op het Doelenplein. We hebben wel een nieuwe opstelling en het podium zal ook iets anders staan, waardoor er waarschijnlijk meer plek is voor bezoekers. Als laatste hebben we ook wat meer kinderactiviteiten, waardoor het een feest wordt voor jong en oud! Hierbij kunnen mensen denken aan dingen als een springkussen, stoepkrijt, limonade en tekeningen.

Wat kunnen bezoekers verder verwachten?
Het festival begint om 13.00 uur en gaat door tot 23.00 uur. We hebben de artiesten redelijk lokaal gezocht, waardoor mensen tijdens het festival kunnen genieten van veel Delftse bands en acts. Bekende namen zijn onder andere Glitterstrings, Phoenix Funk Foundation en de Delftse studentenband Groover Big Band. Naast de kinderactiviteiten en de bands en acts wordt er bij Hotel de Plataan ook nog een expositie gegeven over de vrijheid. Ook worden er bij Filmhuis Lumen vijf films over de vrijheid vertoond, waarvan er twee nog nooit eerder zijn vertoond! Dit is natuurlijk ook iets heel bijzonders. 

Hoe ziet jullie dag eruit als organisatie?
Wij krijgen in principe allemaal een draaiboek waar in staat waar iedereen op welk moment moet zijn, wat je gaat begeleiden en waar ga je bij staan. Dit staat los van je eigen taak, dus ik ben de gehele dag ook nog het aanspreekpunt voor al onze sponsoren. Ook de organisatoren van vorig jaar zullen aanwezig zijn, die er natuurlijk ook heel veel vanaf weten. We zijn in ieder geval allemaal duidelijk herkenbaar en de hele dag aanspreekbaar voor eventuele vragen!

Wat maakt dit festival uniek?
Ik denk dat het vooral iets bijzonders is omdat Delft voorheen nooit echt veel heeft gehad op het gebied van vrijheidsfestivals. Ook is het echt een Delfts feest met verschillende lokale bands, acts en artiesten, dat maakt het in mijn ogen ook uniek voor Delftenaren.

Als ik burgemeester van Delft was...
Zou ik de verschillende verhalen over Delftse helden en de bevrijding van Delft meer onder de aandacht brengen bij de inwoners van de stad.

Kijk voor meer informatie over het festival op www.delftvrij.nl.