De Delftse Maakweken in 2023 (Foto: Hans Dunlop)
De Delftse Maakweken in 2023 (Foto: Hans Dunlop)

Creatief in de meivakantie

Algemeen

DELFT - Wees in de eerste week van de meivakantie van maandag tot en met zaterdag elke middag van 13.30 uur tot 16.00 uur welkom in het Poptapark. Hier is dan een nieuwe editie van de Delftse Maakweken gaande; creatieve weken voor buitenkunst voor jong en oud. 

Kom één of meer middagen langs en maak eigen werk of help het levensverhaal van de beroemde tovenares Medea om te zetten naar beeldende kunst, theater, dans, circus en muziek. Het is alweer de twintigste keer dat Maakweken in mei- en herfstvakanties kunst maakt van een personage uit de Griekse mythologie. Op zaterdag 4 mei vindt om 17.00 uur de eindpresentatie plaats, de theaterwandeling Dwalen door Poptahof. Tijdens deze rondleiding maak je kennis met het leven van Medea aan de hand van alles dat in de afgelopen vakantieweek gemaakt is. ’s Avonds om 21.30 uur, in het donker, is er een tweede wandeling. In kunstlicht zorgen de werken voor een sprookjesachtige sfeer in het park.

Medea
In het oude Griekenland vertelde men elkaar over de beroemde tovenares Medea. Nadat in de meivakantie van een jaar geleden de zestienjarige tovenares Medea met haar toverkunsten held Jason geholpen had met het veroveren van het gulden vlies, een schapenvacht vol goud, neemt Jason haar nu vanuit Georgië mee terug naar Griekenland. Jason had Medea beloofd dat ze zijn koningin zou worden zodra hij koning was. Maar het loopt anders. In plaats van een warm welkom, moet het stel vluchten. Jason en Medea krijgen asiel bij de koning van Korinthe. Na tien jaar wil Jason trouwen met de dochter van de koning, maar dat pikt Medea niet. Ze heeft niet voor niets thuis alles achtergelaten voor een leven met Jason. Ze laat zich niet zomaar opzij zetten. Ze neemt gruwelijk wraak op Jason. Ze doodt haar kinderen. Het zijn immers kinderen die ze met Jason heeft.

Artistiek leider Frank Koenen: “De oud-Griekse verhalen zijn oud maar nog steeds levend. Je herkent ze in woorden en begrippen die we ook nu nog gebruiken. En je ontdekt ze nog altijd in superheldenfilms en in boeken en kunstwerken van nu. Zo groeien in The Lord Of The Rings strijders uit de grond, precies zoals Jason ze drieduizend jaar eerder ook al uit de grond liet groeien. En is een odyssee nog steeds een langdurige, moeizame onderneming, vernoemd naar de tien jaar durende tocht naar huis van koning Odysseus na afloop van de Trojaanse oorlog. Met de verhalen probeerde men vroeger grip te krijgen op het bestaan en ervan te leren, troost te vinden zelfs. Net als nu. De verhalen gaan over goden en godinnen, halfgoden, helden en gewone mensen, maar eigenlijk gaan ze altijd over ons, mensen. Hoe we door het lot getroffen worden, hoe we omgaan met liefde, overspel, jaloezie, wraak, tegenslag, heldendom, opoffering, overwinning. Kortom; over alles wat je in je leven tegenkomt.”

Creatief
Aan ‘Medea kruidenmagier’ wordt elke middag van de eerste week van de meivakantie gewerkt naast de speeltuin in het Poptapark. Met kunstenaars Gertruud Kocken, Roos Duyvestijn en Paul Zijp wordt getimmerd, geknutseld, gedanst en gezongen. Geleidelijk ontstaat het decor. Frank Agricola en Frank Koenen maken met de deelnemers scènes die het verhaal verbeelden. CircusKabel is er met de circusspeelplaats. Vrije inloop, deelnemen is gratis. Voor meer informatie zie:
www.maakweken.nl.