Burgemeester Fenna Noordermeer en burgemeester Marja van Bijsterveldt hebben beiden een hart voor het Midden-Delfland (Foto: Koos Bommelé)
Burgemeester Fenna Noordermeer en burgemeester Marja van Bijsterveldt hebben beiden een hart voor het Midden-Delfland (Foto: Koos Bommelé)

‘Midden-Delfland is een groene long die we moeten koesteren’

Algemeen

MIDDEN-DELFLAND - Op 15 maart heeft Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft, het voorzitterschap van de Landschapstafel van het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) Midden-Delfland overgedragen aan haar collega van de gemeente Midden-Delfland, burgemeester Fenna Noordermeer. De taak van de Landschapstafel is het versterken van het BPL Midden-Delfland als een groenblauwe oase met natuur, landbouw en recreatie in nauwe verbinding met de stedelijke omgeving. 

Door Cheyenne Toetenel

Naast de gemeente Midden-Delfland maken gebieden van de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en het Westland onderdeel uit van het Bijzonder Provinciaal Landschap. Al deze gemeenten zijn vertegenwoordigd in de Landschapstafel, samen met het Hoogheemraadschap van Delfland, LTO Noord Delflands Groen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap en de Midden-Delflandvereniging. Deze partijen zitten informeel met elkaar aan tafel en vergaderen zes keer per jaar over het gebied. Met elkaar denken zij na over hoe ze het gebied naar de toekomst toe overeind kunnen houden. Het behoud van het BPL Midden-Delfland wordt gerechtvaardigd door de steun van omliggende gemeenschappen. “Dit gebied is er vanwege de veehouderij, maar ook bij de gratie van de steden. Want zowel dorpsbewoners als stedelingen kunnen niet zonder dit gebied”, benadrukt Van Bijsterveldt. “Onze grootste legitimatie zijn de 2 miljoen bewoners rondom dit gebied voor wie het heel belangrijk is dat deze open groene ruimte behouden blijft. Dit deel van de randstad is het meest verstedelijkte deel van Nederland, en dat neemt komende jaren alleen maar toe. Midden-Delfland vormt daarbinnen een klein, maar onmisbaar groen hart. Vele inwoners maken dankbaar gebruik van het feit dat het gebied er is.”

Voorzitterschap
De leden van de Landschapstafel spraken bij de overdracht van de voorzittershamer hun dank en waardering uit voor al het goede werk dat Van Bijsterveldt heeft verricht. Van Bijsterveldt, die gedurende vijf jaar met toewijding het voorzitterschap bekleedde, heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor een hechtere betrokkenheid van omliggende steden bij het gebied. “Daarbij heb ik altijd gezegd dat wanneer er een nieuwe burgemeester komt in Midden-Delfland - de gemeente met het grootste deel van het gebied binnen haar grenzen - ik de taak zal overdragen”, vertelt Van Bijsterveldt. “Nu is het moment daar. Ik heb altijd veel van het gebied gehouden, heb er met hart en ziel voor gevochten en zal zeker ook betrokken blijven. Door het enthousiasme van Fenna Noordermeer heb ik er alle vertrouwen in dat zij het voorzitterschap met dezelfde passie zal voortzetten.” Haar opvolger, Fenna Noordermeer, ziet het voorzitterschap als een natuurlijke voortzetting van haar missie als burgemeester van Midden-Delfland: “Ik heb voor dit ambt gekozen om het groene karakter van Midden-Delfland te behouden en door te ontwikkelen. Toen Marja van Bijsterveldt over de missie van de Landschapstafel begon, voelde ik meteen dat ik het voorzitterschap op mij wilde nemen.” Wat we van Noordermeer kunnen verwachten? “Als voorzitter en verbinder wil ik een stimulerende rol spelen en ervoor zorgen dat iedereen dezelfde richting op blijft gaan. Dit provinciale landschap, te midden van stedelijke gebieden als Rotterdam en Delft, is uniek en verdient die samenwerking tussen gemeenten. Ik zal de verbindingen en samenwerking blijven stimuleren, soms met een nieuwe, onconventionele aanpak voor een betere toekomst.”

Samenwerking
De toetreding tot de Landschapstafel was voor de kersverse voorzitter direct een positieve ervaring. “Het succes van de Landschapstafel berust op de betrokkenheid en toewijding van alle deelnemers, dat voel je meteen”, aldus Noordermeer. “Zij hebben zich aangesloten bij de Landschapstafel, omdat zij het gedachtegoed omarmen. De daadkracht om het gebied te beschermen is er bij elke deelnemer, mede doordat elke partij op een eigen manier een hart voor deze plek heeft.” Van Bijsterveldt: “Er zitten inderdaad allemaal mensen aan tafel die van het gebied houden. Mensen met als doel om het bestaansrecht van het waardevolle landschap tussen de steden te waarborgen. Alleen door samen te werken en elkaar aan te spreken, kunnen we de uitdagingen waarmee het Midden-Delfland wordt geconfronteerd, het hoofd bieden. De Landschapstafel is een mooi voorbeeld van hoe informele samenwerking toch kan leiden tot een positieve bijdrage aan ons landschap.”

Groene long
Het belang van het open gebied van Midden-Delfland staat buiten kijf. “We hebben het in Nederland veel over woningbouw en infrastructuur, maar wat we vergeten is dat groen niet voor zichzelf kan zorgen. In 50 jaar tijd is het groene gebied enorm gekrompen, waardoor het een bescheiden groen hartje is geworden. Ruim twee miljoen mensen wonen om deze groene patio heen, en dat aantal neemt alleen maar toe door de bouw van extra woningen. Als we het landschap niet behouden, hebben deze mensen minder ruimte om uit het compacte stedelijke gebied te ontsnappen en op adem te komen. Dit landelijke gebied wordt daarom steeds relevanter.” Noordermeer onderschrijft dat het unieke landschap van Midden-Delfland, doordrenkt van geschiedenis en biodiversiteit, van onschatbare waarde is voor zowel stedelingen als dorpsbewoners. Noordermeer: “Het is een plek waar mens en natuur in harmonie samenkomen. Een plek waar mensen hun stress even kunnen loslaten door te bewegen, te ademen en te ontmoeten. Het behoud van deze groene long is niet alleen cruciaal voor het welzijn van onze gemeenschappen, maar ook voor de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Dit gebied fungeert als een natuurlijke buffer tegen hitte en wateroverlast, en het is onze plicht om het te beschermen.”

Kringloopboeren
Wat zowel Noordermeer als Van Bijsterveldt wil benadrukken, is dat ook de boeren in het Bijzonder provinciaal Landschap bijzonder zijn. “Van de vijftig boerenbedrijven in het gebied, wordt het grootste gedeelte geleid door kringloopboeren. Dit is een lichtend voorbeeld voor andere regio’s. Meer van deze boerderijen zou de milieubelasting drastisch verminderen, een urgente uitdaging voor Nederland.” De Landschapstafel wil bovendien stimuleren dat meer mensen lokale producten uit Midden-Delfland kopen. “Waarom van ver halen, als het ook dichtbij kan? Hier in de omgeving hebben we prachtige streekproducten. Het is wel zaak om dit aanbod te vergroten en ook beter beschikbaar te laten zijn in de stad, dus in horeca, supermarkten en de speciaalzaken.”

Visie
De afgelopen jaren hebben partners binnen de Landschapstafel op diverse vlakken het nodige bereikt, maar er valt nog veel te doen, aldus Van Bijsterveldt. “We hebben samen een gebiedsvisie opgesteld, die richtinggevend is voor de toekomst van het gebied en inmiddels ook vertaald is in het lokale beleid van de betrokken gemeenten. Maar ook concrete zaken zoals de kwaliteitsimpuls door Staatsbosbeheer in het Abtswoudse en Ackerdijkse bos. We doen mee aan het Nationaal Programma Landelijk Gebied, om financiering voor belangrijke projecten binnen ons gebied veilig te stellen. En de boeren zijn volop bezig met streekproductenontwikkeling, wat zowel economisch als sociaal de banden in het gebied goed doet. We werken aan verbindingen met het stedelijk netwerk en hebben het Bijzonder Provinciaal Landschap kunnen uitbreiden met gebieden ten oosten van de A13, waarmee de positie van deze gebieden wordt versterkt.” Het doel van de samenwerking aan de Landschapstafel is om het landschap tussen de steden te beschermen en te ontwikkelen, door uitvoering en concretisering van de doelen uit de visie op het BPL. De visie richt zich op onderwerpen als ruimtelijke kwaliteit, biodiversiteit, duurzame landbouw, water, klimaat, bekendheid en recreatie. “De samenwerking tussen stad en platteland sterker maken, zonder elkaar te bijten. Dat is een belangrijke doelstelling van de Landschapstafel”, vertelt Noordermeer.

Uitdagingen
Ondanks de behaalde successen zijn er grote uitdagingen voor de toekomst. Van Bijsterveldt: “Een visie met elkaar hebben is heel belangrijk, maar we krijgen ook te maken met invloedrijke eerder onvoorziene ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld de situatie rondom de viersporigheid tussen de stations in Delft en Schiedam, dat dwars door Midden-Delfland zal gaan. Zo’n spoorverdubbeling gaat grote impact hebben, hoe belangrijk openbaar vervoer ook is voor natuur en landschap. Partijen die met elkaar aan tafel zitten kunnen de krachten moeten bundelen en onderzoeken en projecten samen trekken.” Noordermeer stelt: “De Landschapstafel is bij uitstek het platform waar betrokken partijen met elkaar kunnen bepalen welke slagkracht en middelen nodig zijn bij bepaalde uitdagingen.”