Foto: Koos Bommelé, archief
Foto: Koos Bommelé, archief

Delft op weg naar vernieuwd terrassenbeleid

Algemeen

DELFT - Het terrassen- en terrasbotenbeleid in Delft staat op het punt van vernieuwing. Na een intensief participatietraject met de stad, waarbij verschillende belanghebbenden zijn betrokken, presenteert het college van B&W het voorgenomen beleid aan de gemeenteraad. Met deze herziening wil de gemeente een balans vinden tussen het bevorderen van een bruisende binnenstad en het respecteren van diverse maatschappelijke belangen.

Door Cheyenne Toetenel

Het huidige terrassen- en terrasbotenbeleid, dat al tien jaar van kracht is, is aan vernieuwing toe. In november 2022 werd gestart met de evaluatie en actualisatie van dit beleid. Van hieruit zijn de concept beleidsnota’s ‘Terrassen Delft 2024’ en ‘Terrasboten Delft 2024’ voorgelegd aan de gemeenteraad. Echter, naar aanleiding van de commissiebespreking in november 2023 en ontvangen zienswijzen bleek verdere verdieping noodzakelijk. Het participatieproces is geïntensiveerd, waarbij het college heeft geluisterd naar de signalen uit de stad en verschillende belanghebbenden nauw heeft betrokken bij de afwegingen. Dit heeft geleid tot aanpassingen in de beleidsnota’s. Het streven naar een zo optimaal mogelijk evenwicht tussen diverse belangen stond hierbij centraal. “Ondanks deze aanpassingen, is het college zich ervan bewust dat een aantal ondernemers door het voorgenomen beleid geraakt zullen worden”, aldus het college.

Bruisende stad
Een belangrijk doel van het vernieuwde beleid is het creëren van een levendige en gastvrije binnenstad. Terrassen en terrasboten dragen bij aan een bruisende sfeer en bieden ontmoetingsplekken voor zowel inwoners als bezoekers. Het totale aantal vierkante meters terrasruimte wordt uitgebreid, en het plaatsen van extra terrasboten wordt mogelijk gemaakt. Het college benadrukt echter dat het vinden van deze balans geen gemakkelijke opgave is, gezien de beperkte ruimte in de binnenstad en de diverse belangen die spelen. Het vernieuwde beleid stelt daarom duidelijke regels en richtlijnen vast voor het gebruik van de openbare ruimte, met als doel een gelijk speelveld te creëren tussen ondernemers. Deze regels worden consequent gehandhaafd, zodat de openbare ruimte niet alleen voor terrassen wordt gebruikt, maar ook beschikbaar blijft voor andere activiteiten. Ook wordt gekeken naar de bescherming van historische elementen en de verkeersveiligheid in de stad.

Terrassenbeleid
De extra participatieronde met intensieve gesprekken tussen de gemeente en belangenverenigingen heeft geleid tot verschillende wijzigingen in het beleid ten opzichte van de concept beleidsnota’s die tijdens de commissievergadering eind 2023 zijn besproken. Belangrijke wijzigingen in het voorgenomen terrassenbeleid zijn onder meer een verlenging van de vergunningstermijn van drie jaar naar vijf jaar zodat de onderneming voor langere tijd duidelijkheid heeft en meer gelegenheid om gedane investeringen terug te verdienen en flexibeler beleid rondom terrasmeubilair. Terrasschoten zijn in het nieuwe beleid tevens toegestaan bij de eilandterrassen op de Markt in de zomermaanden en aan de voorkant van de gevelterrassen op de Markt in de wintermaanden, in plaats van het eerdere voornemen om ze permanent te verwijderen. Terrasuitstallingen mogen onder voorwaarden buiten blijven staan mits de ondernemer binnen 24 uur weer zijn of haar onderneming opent.

Terrasbotenbeleid
Ook in het voorgenomen terrassenbeleid zijn wijzigingen opgenomen. Zo is het maximaal aantal terrasboten twintig geworden in plaats van de eerder voorgestelde achttien, omdat er nog een aantal plekken is gevonden die ook geschikt zijn bevonden voor het aanmeren van een terrasboot. Daarnaast moeten alle elementen op een terrasboot, zoals parasols, het hekwerk en de doeken van de terrasboot, qua uiterlijk, vormgeving en inrichting voldoen aan redelijke eisen getoetst door de Adviescommissie Omgevingskwaliteit. “De exploitant ontvangt een overzicht van de uitgangspunten met betrekking tot beeldkwaliteit waaraan voldaan moet worden bij de aanvraag van een ontheffing terrasboot, in plaats van de eerder voorgestelde vaste kleurenselectie. Dit biedt meer ruimte voor maatwerk door de ondernemers, maar de beeldkwaliteit blijft hier wel mee gewaarborgd.” Ook zal het terrasbotenseizoen gaan lopen van 1 april tot en met 31 oktober in plaats van de eerder voorgestelde 15 maart tot en met 15 oktober. Hierdoor kunnen de terrasboten gebruikt worden in de herfstvakantie die eerst vaak net buiten de toegestane periode viel. Precario wordt per hele maand betaald. Op deze manier betaalt de ondernemer binnen het nieuwe beleid alleen precario voor de periode dat de boot ook daadwerkelijk gebruikt kan worden.

De commissie Economie, Financiën en Bestuur bespreekt het nieuwe terrassen- en terrasbotenbeleid in een extra vergadering op woensdag 10 april.