Vorige week gaf Carina Hilders (foto) haar nieuwjaarsspeech tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst. (Foto: Reinier de Graaf)
Vorige week gaf Carina Hilders (foto) haar nieuwjaarsspeech tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst. (Foto: Reinier de Graaf)

Reinier de Graaf werkt aan ‘Blue Zone’

Algemeen

DELFT - Vorige week vond in het Reinier de Graaf ziekenhuis de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst plaats voor medewerkers, vrijwilligers, medezeggenschaporganen en samenwerkingspartners. Het nieuwe jaar werd gevierd, maar het was ook een moment van terugblikken, bezinning en vooruitkijken.

Elke dag staat het Reinier de Graaf ziekenhuis klaar om iedereen de beste zorg te bieden. Carina Hilders, voorzitter van de Raad van Bestuur, gaf tijdens haar nieuwjaarsspeech eerst aandacht aan de bizarre tijd waarin we op dit moment leven: “De oorlog in Oekraïne, de oorlog in Gaza, aardbevingen in Marokko, Syrië en Turkije. Dichter bij huis hebben we te maken met extremer weer, de woningbouwcrisis, de verassende verkiezingsuitslag en een formatieonderhandeling met de Grondwet als inzet. Het zijn bizarre tijden”, aldus Hilders.

Vooruitkijken
Natuurlijk komt in de nieuwjaarsspeech ook de situatie in de zorg ter sprake. Want hoe gaat het ziekenhuis ervoor zorgen dat de beste zorg voor iedereen toegankelijk blijft? Hilders legt uit dat vooruitkijken in de genen zit van het Reinier de Graaf: “De zorgvraag stijgt, de kosten evenredig en de krapte op de arbeidsmarkt is enorm. Complexe dossiers als digitalisering, duurzaamheid en preventie maken het ingewikkeld, maar we lopen er geenzins voor weg. Als zorgprofessionals proberen we het te duiden en invulling te geven aan onze maatschappelijke opgave. Als oudste ziekenhuis van Nederland zit vooruitkijken, innoveren en vooroplopen in onze genen. Hierdoor kunnen wij het voortouw nemen om samen de grote problematiek van deze tijd op te lossen. Het betekent dat we ons inzetten om de inwoners van onze regio zo lang mogelijk gezond te houden en dat we de zorg voor iedereen toegankelijk houden, ongeacht je nu op een goede of slechte postcode bent geboren.”

Blue Zones
Volgens Hilders werkt het ziekenhuis hard aan het realiseren van een ‘Delftsblauwe Zone’. Hierbij wordt een voorbeeld genomen aan bepaalde plekken op de wereld waar mensen gemiddeld 100 jaar worden in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Dit worden zogenaamde ‘Blue Zones’ genoemd: “Ik werd getriggerd door vijf plekken op de wereld waar de mensen heel oud worden, ouder dan gemiddeld. Uit onderzoek blijkt dat de belangrijke basisvoorwaarden hiervoor zijn ‘natuurlijk bewegen’. Het ligt voor de hand dat ook wij werken aan die Blue Zone voor onze regio. Met onze kernwaarden ‘oprechte aandacht’ waar die sociale verbinding inzit, en ‘eigen inbreng’ dat betekent dat iedereen belangrijk is en initiatief kan tonen om in kleine stappen continu te verbeteren. En we ‘verleggen grenzen’ waarbij we buiten onze ziekenhuismuren kijken en samen met onze fantastische regiopartners werken aan de realisatie van die Delftsblauwe Zone.

Afsluiting
Als afsluiting van haar speech benadrukt Hilders dat we het allemaal met elkaar moeten doen: “Laten we 2024 gebruiken om de Delfts Blue Zone verder te ontwikkelen, nieuwe functies en verbindingen te creëren, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en out-of-the-box te denken. Om zo onze brede maatschappelijke opgaven te omarmen om ons meer energie te geven, want we moeten het met elkaar doen!”

Kijk voor meer informatie op www.reinierdegraaf.nl.